top of page

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  

Διακαλλιτεχνικός  διάλογος μεταξύ τεσσάρων προτάσεων διαφορετικών πεδίων διερεύνησης και έκφρασης με τη συμμετοχή του κοινού, εμπνευσμένες από τον τόπο της Ελευσίνας και φτιαγμένες για αυτήν.

Τα τέσσερα project  χρησιμοποιούν διαφορετικά καλλιτεχνικά γλωσσάρια και εκπαιδευτικές πρακτικές. Ενεργοποιείται από τον τόπο της Ελευσίνας ως αρχετυπικό τόπο αναφοράς διαχρονικών πανανθρώπινων εννοιών/αξιών. Επιχειρείται μια σύγχρονη καινοτόμα χαρτογράφηση του νοήματος του Ιερού Τόπου μέσα από το πρίσμα του ακούσιου ταξιδιού και της περιπλάνησης. Μυθολογικά, ιστορικά αρχέτυπα επαναπροσδιορίζονται μέσα από το βίωμα της σύγχρονης πραγματικότητας και ενεργοποιούν μια διακαλλιτεχνική έρευνα, με άξονα τον άνθρωπο και ότι τον καθορίζει όπως: έρωτα_χάσμα_αναζήτηση του ιερού_ακούσιο ταξίδι_περιπλάνηση_πλάνη_εμπόδια…

Το «ΠΕΡΙέλευσις στους ιερούς Τόπους», επιδιώκει μέσα από διευρυμένες συνεργασίες, την ώσμωση και τον συγκερασμό των τεχνών, εμπλέκοντας διαφορετικά εκφραστικά πεδία όπως τις εικαστικές βίντεο-εγκαταστάσεις/βίντεο-περιβάλλοντα, τις δυναμική των νέων διαδραστικών μέσων, τη φωτογραφική απεικόνιση, τη λογοτεχνία, τη δημιουργική γραφή και τις εκπαιδευτικές πρακτικές. Μέσω των δράσεων αφενός διερευνάται η ταυτότητα του ιερού τόπου, της περιπλάνησης και του ταξιδιού ενώ σμιλεύονται στερεότυπα και προκαταλήψεις για την ετερότητα. Όραμά μας είναι η διεύρυνση των εκφραστικών δυνατοτήτων καλλιτεχνών και κοινού, η βιωματική εμπλοκή τους με τις σύγχρονες μορφές τέχνης, η εξοικείωση όλων των εμπλεκόμενων με το παρελθόν, τους μύθους, την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και το σύγχρονο παρόν του τόπου που γέννησε μύθους και μυστήρια αλλά εν τέλει και τη λέξη Άνθρωπος που κοιτάει προς τα πάνω και οραματίζεται το μέλλον του.  

Το “περιΕΛΕΥΣΙΣ στους Ιερούς Τόπους”  αναπτύσσεται σε τέσσερις δράσεις: 

1.     H περιΠΛΑΝΗΣη του μη ταξιδευτή, πολυμεσική/διαδραστική εγκατάσταση (Augmented Reality, video/sound installation)

2.     Ταξίδι στη μνήμη του χθες και του αύριο, έκθεση φωτογραφίας με αναλογικές εκτυπώσεις (και χρήση qr codes) αλλά και            προβολή slide show πάνω σε επίπεδο καπνού.


 

3.      Μικρές περιΕΛΕΥΣΕΙΣ στους Ιερούς Τόπους. Τρεις Εκπαιδευτικές δράσεις_workshop_Εκθέσεις .

        i)  “Αναζητώντας τον χαμένο οβολό Έκθεση “Αrtist Βook” από φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών βασισμένο σε                           λογοτεχνικό κείμενο, εμπνευσμένο από την ιστορία του τόπου.  

        ii) Προβολή έργων video art ελλήνων και ξένων φοιτητών δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

 

        iii) “Δημιουργώντας μνήμες”-Workshop με την συμμετοχή του κοινού

            Απευθύνεται κυρίως στην τοπική κοινότητα  και αφορά δημιουργική γραφή και φωτογραφικό δοκίμιο.

 

 

Στις εκπαιδευτικές δράσεις- workshop συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι φοιτητές από το Τμ. Φωτογραφίας & Οπτικ/κων Τεχνών, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής & το Εργαστήριο Νέων Μέσων, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, ΣΚΤ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Επίσης ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση κοινότητας και επισκεπτών για την ολοκλήρωση των δράσεων.

 

Οικονομικά: Με αίτημα επιχορήγησης προς το Έλευσις για την αγορά ή ενοικίαση εξοπλισμού και υλικών (προτζέκτορες, ηχεία, media players, σκαλωσιές, κτλ), μεταφοράς έργων και καλλιτεχνών. Επίσης με μερικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ψηφιακά εργαλεία, υλικά, αντικείμενα, καλώδια κτλ). 

Ανθρώπινο δυναμικό. Με την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού διαφορετικών ειδικοτήτων (ηλεκτρολόγος, βοηθός εγκατάστασης κατασκευών-σκηνικών,  φύλαξη σε περίπτωση που το Έλευσις δεν φέρει την ευθύνη της φύλαξης.) 

 

      Αποτελέσματα 

  • Σύνδεση με τη σύγχρονη πόλη και την κοινότητα της Ελευσίνας, την ιστορία και τη μυθολογία της. 

  • Σύγκλιση καλλιτεχνικών διαδρομών και γλωσσαρίων με τελικό προορισμό τη διεύρυνση της νοηματοδότησης του Ιερού.

  • Χρήση & αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων & της νέας τεχνολογίας AR

  • Επαναπροσδιορισμός του ρόλου του θεατή από παθητικό σε ενεργό δημιουργό.

  • Αξιοποίηση και διεύρυνση των καλλιτεχνικών δυνατοτήτων έκφρασης μέσω της δημιουργικής γραφής και της φωτογραφικής αποτύπωσης.

  • Το έργο θα αποτελέσει ένα σύνθετο πεδίο έμπνευσης για πρακτικές εκπαίδευσης φοιτητών και κοινού.

  • Γνωριμία φοιτητών εικαστικών Τεχνών άλλων χωρών με την ιστορία της Ελευσίνας και μεταφορά έργου αυτού στις πατρίδες τους.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ​

 6 εσωτερικοί φυλασσόμενοι (3 συνεχόμενοι & 3 χώροι για την έκθεση φωτογραφίας & των δράσεων ή ένας μεγάλος χώρος με δυνατότητα διαχωρισμού περίπου 250τ.μ), σε κοντινή απόσταση, με παροχή ρεύματος και δυνατότητα συσκότισης, λόγω της ιδιαιτερότητας των έργων.  Για την υλοποίηση του 3ου workshop με το κοινό προτείνεται εξωτερικός ή εσωτερικός χώρος με ρεύμα και φωτισμό/ τραπέζια και καρέκλες.

 

bottom of page